HCM: Szívizomfal elfajulás. Minden cicánál előfordulhat ez a betegség, de a Maine Coon cicáknál gyakrabban előforduló jelenség. Ez az a betegség, ami sajnos nem csak örökölhető, hanem taurin hiányos etetés esetén ki is alakulhat. Tünetei : A cica fáradékony, nehezen vesz levegőt. De az is előfordulhat, hogy tünetek nélkül szinte “az egyik pillanatról a másikra” a cica meghal. Genetika szűréssel kimutatható a betegségért felelős hibás gén. Háromféle eredményt kaphatunk: negatív, hordozó, és hcm-s. Minden évben tanácsos uh vizsgálatot végeztetni, hogy az aktuális állapotot láthassuk, hisz negatív genetikai teszt esetén is kialakulhat a betegség.

PKD: Policisztás vesebetegség. Ez annyit jelent, hogy a veséje a cicának tele lesz cisztával. Jó hír, hogy ha a szülők negatív genetikai tesztekkel rendelkeznek, akkor az utódaik is azok lesznek.

SMA: Izomsorvadás. Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint mindenképpen végeztessük el a megfelelő szűrő vizsgálatot.

Felv: Leukémia. Szinte minden állatorvosi rendelőben elvégezhető a vizsgálat, mindössze pár csepp vérből, egy gyors teszt segítségével.
Fertőző: nyállal, orrváladékkal, nemi úton terjedő betegség. Tesztelés után érdemes a cicát beoltatni.

Fiv: Macska Aids. Vírusos immunhiányos betegség. Gyorsteszttel egyszerűen kimutatható. Gyógyíthatatlan betegség, oltás nincs ellene.

Méhgyulladás: Hormonális változások okozzák. Nyitott méhszáj esetén a genny kifelé kezd ürülni, melyet gyorsan észrevehetünk. Az állat levert, lázas, étvágytalan. Ilyenkor sürgős orvosi segítségre van szükség, antibiotikummal, immunerősítőkkel még megmenthető a cica méhe. Zárt méhszáj esetén a genny felgyülemlik a hasüregben. Az állat bágyadt, elesett, lázas, hisz a méreganyagok telítik a szervezetét. Ilyen esetekben sajnos szinte elkerülhetetlen az ivartalanítás.

Külső élősködők: Bolhák: Sok bolhairtó kerül forgalomba, pl. Advantage, Biospotix. Én személy szerint ezeket használom és ajánlom, havi rendszerességgel.

bet1
bet5

Fülatka: Hallójárat gyulladást okoz, barnás, feketés törmeléket láthatunk a cica fülében, mely borzalmasan viszket. Én kétféle dolgot használok erre : ezüstkolloid, illetve Clorexyderm spot gélt.

bet4

Férgesség: Nálunk a kiscicák, 4,8,12 hetes korukban kapnak féreghajtót, ezt tanácsos háromhavonta ismételni.

Macska gombás bőrbetegsége: Foltokban kihullik a cica szőre. Vannak tünetmentes állatok is, ahol nem kíséri szőrhullás a betegséget.  Van védőoltás ellene: Biocan M  .

  • Helyi kezelés: samponok, lemosó oldatok, kenőcsök alkalmazása az elváltozott bőrterületeken.
  • Általános kezelés: szájon át adott, speciálisan macskák számára készült gombaellenes gyógyszerekkel.
  • A vakcina megelőző és terápiás célokra szolgál. A posztvakcinációs celluláris és részben humorális immunitás a Microsporum canis okozta dermatophytosis ellen nyújt védelmet.
  • Nyolc hetes kortól alkalmazható. Az első oltást, a beadást követő 10-21 nappal ké- sőbb emlékeztető oltásnak kell követnie. Az emlékeztető oltás terápiás célra törté- nő alkalmazáskor is javasolt, ugyancsak 10-21 nappal első oltást követően.
  • A védettség egy hónap után alakul ki, és egy évig tart. Ez idő eltelte után revakcináció szükséges.
  • Egy adag vakcina 1 ml, a vakcina intramuszkulárisan alkalmazandó.

http://alpha-vet.hu/vanmegoldas/images/kisallat_1211_3.pdf

Immunerősítésre ezeket használom kúraszerűen

bet3
bet2
bet6

Tenyészetünkben a legfontosabb dolog cicáink egészsége. Többféle dolgot próbáltunk már ki, míg végül tapasztalatink alapján három dolog mellett tettük le a voksunkat. Vetri DMG csepp, Béres Minerál csepp, és Ezüst kolloid, Grapefruit maggal. Ezeket mi kúraszerűen adagoljuk a cicáinknak. Két hónapos kúra után, egy hónap szünet következik .

Macska körmének vágása: Vagy bízzuk szakemberre, vagy a cica mancsát megnyomva előbukkannak a fegyverek, ezeket az átlátszó részig szabad levágni.

Fürdetés: A cicát nem szükséges fürdetni, ha csak nem kiállításra visszük kedvenc bársonytalpunkat.